A ’78 – as generáció

2023. április 28.
Főoldal Novellák A ’78 – as generáció
Kristin blog

A ’78 – as generáció. Kik Ők?

Sokan kérdezik: realista irodalmat nem írsz? Nos, de. Csupán nem könyv formájában. Inkább legyen az egy novella…

Tudjuk, hogy a mai társadalom egy olyan irányba húz, amiről még csak nem is sejtjük, hova is fogja vinni az emberiséget. Itt vannak a nyakunkon sorban a ’78 -as generáció által megteremtett Y és Z növendékek, akikről annyit beszélünk mintha övék lenne a világ. De tényleg az Övék?

A háttérben szépen, lassan figyel egy bizonyos csoport, akik valahogy elfelejtődtek. Egy olyan réteg, akik beszorultak a társadalom két nagy korszaka közé. Akik az általános iskolában élőben nézték végig, ahogyan ’89-ben kikiáltották a Magyar Köztársaságot, és belecsöppentek a nyitottnak hitt világba, ami nem volt felkészülve erre a nyitottságra.

Kristin blog

A kötelező orosz nyelvtanulást felváltotta az akármilyen nyelvtanulás, amire az iskolák nem voltak nekikészülve. Így kaptak egy silány nyelvórának nevezett valamit, heti két órában. Most pedig csak csodálják, micsoda világ tárulhatott volna eléjük, ha előbb a kezükbe adják ezt a kulcsot a világhoz. Ám, nem adták.

Helyette megtanultak a kertben játszani. Rajzolni ceruza nélkül, egy pálcával a porban. Egy darab gatyagumival társasjátékozni. Műanyagdobozból inni az iskolatejet, és tudták mi az a Mesesajt. Tudták milyen kényelmetlen az iskolaköppeny, és milyen ritka öröm az új ruha. Akik hétfőn nem nézhettek tv-t, mert nemes egyszerűséggel nem volt adás.

Kristin blog

A számítógép kamaszkorukban elkezdte térhódítását, aminek fejében ténylegesen megértik az előttük és az utánuk levő korszakot is. Hiszen tudják milyen volt a gép nélküli világ, és immár nagyon jól tudják, hogy milyen az elgépiesedett világ.

Ennek az eredménye, hogy egy olyan szintű rálátást kaptak mindenre, ami kizárólag ezt a generációt jellemzi. Tudják élvezni a modern világot, ám tudnak beszélgetni szemtől – szembe, emberileg – emberként.

Mégis, valahogy annyira a perem szélére sodródott ez a réteg, mintha nem is lenne. Pedig van. Sokkalta több értéket hordozva, mint az bárki gondolná.

Kristin blog

Köszönöm, hogy erre jártál!

Kristin M. Furrier

A bejegyzésben használt fotók a Pexels.com oldalról származnak. Az oldalon található tartalom magántulajdon, felhasználása jogi következményeket von maga után.

Pin It on Pinterest

Share This