Főoldal Werk Könyv születik – az írás kreatív oldala
Kristin M. Furrier blog

Borító fotózása

Mikor hosszú hetek, hónapok, sőt évek elteltével úgy döntünk, hogy útjára indítjuk féltve őrzött, szeretett kéziratunkat, akkor kezdődik az írás kreatív oldala. Számomra ez az egyik legizgalmasabb része a könyvkiadásnak. Elképzelni, hogyan is szeretném látni a könyvemet kívülről, milyen borítója legyen, milyen fülszöveg, milyen betűformátum, kemény vagy puha-borító, ez mind olyan kérdés, mely az író egyéniségét is tükrözi. Pontosan ez az apropója, hogy jómagam, szeretem megálmodni a borítót is. Nem kis munkával, de annál nagyobb lelkesedéssel!

Kristin M. Furrier
Kristin M. Furrier

Kezdődik ez a folyamat azzal, hogy kiválasztom azt a jelenetet a könyvből, mely megjeleníthető, de ne árulja el a történetet, vagy épp a könyv végét. Már önmagában ez sem egyszerű, azonban ha végre ide eljutottam, akkor kezdődhet az igazi nagybetűs munka.

Itt már tényleg izgalmas a cseppet sem kis szervezést igénylő esemény, vagyis a borító fotózásának összehangolása.

Első lépésben a legszükségesebb egy olyan fotós megtalálása, akinek a képei összejátszanak az én fantáziámmal. Nos, és ha akkora szerencsém van, hogy a fotós igent mond, akkor én már nagyon boldog vagyok!

Vitovszki Szilárd – fotós

Az elvesztett múlt című könyvem fotósa, egy igazi rokonlélek: Vitovszki Szilárd. Mikor pozitív választ küldött a felkérésemre, én nagyon hálás voltam neki, hiszen ismerve a képeit, tudtam, hogy lenyűgöző fotós. Arról pedig még álmodni sem mertem, hogy olyan lelkes segítőm lesz, hogy ennyire szívén viseli majd ő is a fotózás sorsát. Két helyszín jött számításba, ahonnan természetesen kértünk engedélyt, az Ópusztaszeri Nemzeti Park ill. Tés Község. Ennél többet a helyszínről jelenleg nem árulok el…

Kristin M. Furrier blog
Szilárd munka közben

Szóval. Ha azt hiszed kedves olvasó, hogy ennyi volt a történet, hát kérlek dőlj hátra, mert ez még csak a kezdet. Ott tartok hát, hogy van fotósom, és vagy – vagy helyszínem. De kit fotózzunk? Az örök kérdés természetesen. Modellt találni nem egyszerű. Saját szereplőim, Moira, és Móric, két egyetemista fiatal. Tehát, a koruk adott. A külsejük is le van írva, így azon sem sokat tudunk változtatni. Indulhat hát, a modell keresés. Tapasztalatból mondom, lány modell mindig több van. Tehát ebből következik, hogy a főszereplő lány modell gyorsan meg is lett. Magyar Beatrix alakítja Moira szerepét.

Hogy ki a fiú? Nos, izgalmas kérdés. Móric kilétét azonban homály fedi…

Kristin M. Furrier blog
Moira és Móric társaságában

Van fotós, van modell, az izgalom a tetőfokára hágott, hiszen három nap van fotózásig, és nem tudjuk melyik helyszínre megyünk. Alföld, vagy Nyugat Magyarország. Végül is csak 300km a különbség. Dönteni, dönteni, dönteni kell…

Mikor már írói kis lelkem, és nem utolsó sorban írói szívem az infarktus közelében áll, végre megérkezik a válasz. A Tés községben álló épületre megkaptuk az engedélyt. Tehát, azonnali utazás szervezés, szállás foglalása, rohanás, ja iskola van, ki kell kérni a gyerekeket, szabadság kivétel, „A” és „B” terv rossz ill. jó idő esetére, és komplett őrület.

De…tudtam hogy ezzel jár. 🙂

Vitovszki Fáklya Renáta – fotós

Elérkezett hát a várva várt nap. Az eső nem esik, de iszonyatos szélvihar van. Így „A ” terv lép életbe. Belső fotózás. Semmi gond, imitáljuk a nyarat. Nem aggódom, itt már a fotós vállára helyezem a főszerepet. Ez az ő asztala. Én maximum segíthetem a modellek mozgatását.

Fotósunk nem is ijed meg, főleg, miután hozott erősítést is, kedves felesége, Vitovszki Fáklya Renáta személyében, aki egy határtalanul aranyos hölgy.

Megbeszéljük, hogy én mit szeretnék megjeleníteni, ők pedig hozzáértően megkezdik a beállítgatást. Fenomenális látni, ahogy ott állnak előttem a saját fantáziavilágom szereplői. Élő nagyságban. Moira és Móric a megálmodott helyszínen, amit mi megtaláltunk Magyarország ezen apró kis községében. Már – már hihetetlen a valóság, és a fantáziám egybecsengése.

Werk fotó

Már – már haladunk is a cél felé, mikor kiderül, hogy Móric modellünk olyan magas, hogy nem tud kiegyenesedni az épületben. Újratervezés. Az emelet bár más, viszont magasabb a belmagasság. Ilyenkor igazából, nem szabad sajnálkozni, csupán rugalmasnak kell lenni.

Tehát fentebb költöztetjük az egész mindenséget, és újra kezdjük. Nem adjuk fel , senki nem azért jött. Fotó jobbról, fotó balról, alulról – felülről, hátulról, elölről. Én pedig csendben figyelek.

Werk fotó

Rengeteg kép készült, és biztosan tudom, hogy köztük van a tökéletes. Most pedig várom, hogy Szilárd elkészítse őket a borítóhoz, és kiválasszam, amit megálmodott a kis gondolatvilágom.

Addig pedig zárom soraimat, hatalmas hálával Renátának, Szilárdnak, Beatrixnak, Móricnak, Adriánnak és nem utolsó sorban férjemnek, aki nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Kövessétek az oldalt, hamarosan folytatás.

Magyar János
Köszönöm, hogy erre jártál.
Kristin M. Furrier

A képek saját tulajdonú fotók. Bármilyen szintű felhasználása tilos.

Pin It on Pinterest

Share This